Bereid je voor op het griepseizoen in België: Een optimale gezondheid en vaccinatie gaan hand in hand.

Het naderen van het griepseizoen in België brengt het risico op aandoeningen aan de luchtwegen met zich mee. Er zijn echter bewezen manieren om je voor te bereiden en het aantal griepgerelateerde ziekenhuisopnames te verminderen. In dit artikel onderzoeken we hoe een gezonde levensstijl en griepvaccinatie een belangrijke rol kunnen spelen in onze verdediging tegen griep. Daarnaast bespreken we hoe belangrijk het is om met je huisarts te praten om je te begeleiden in je keuzes.

Griep in België: een uitdaging voor de gezondheid in de winter
Griep is een virale infectie van de luchtwegen die symptomen kan veroorzaken zoals koorts, hoesten en vermoeidheid. Elk jaar stelt griep in België onze gezondheidszorg op de proef en leidt het tot ziekenhuisopnames. Preventie is daarom essentieel.

Optimale gezondheid: de sleutel tot preventie
Het aannemen van een gezonde levensstijl is een cruciale eerste stap om jezelf te beschermen tegen griep. Een evenwichtige voeding, rijk aan vitamines en voedingsstoffen, stimuleert het immuunsysteem. Regelmatig bewegen en een goede nachtrust zijn factoren die bijdragen aan het behoud van een sterk immuunsysteem. Goede persoonlijke hygiëne en stressmanagement spelen ook een rol bij preventie.

Griepvaccinatie: preventie voor bescherming
Griepvaccinatie is een effectieve methode om het risico op griep in België te verminderen. Elk jaar passen experts het vaccin aan om de meest waarschijnlijke griepstammen aan te pakken. Vaccinatie biedt een dubbele bescherming: het vermindert individuele risico’s en helpt de verspreiding van de ziekte in de bevolking te vertragen, waardoor kwetsbare mensen worden beschermd.

Vermindering van het aantal ziekenhuisopnames : Een gezamenlijk doel
Het terugdringen van ziekenhuisopnames is essentieel om de druk op de Belgische ziekenhuizen te verlichten, vooral tijdens het griepseizoen. Griepgerelateerde complicaties, zoals longinfecties, kunnen ziekenhuisopname vereisen. Door griep te voorkomen via vaccinatie en een gezonde levensstijl helpen we om medische middelen toegankelijk te houden voor degenen die ze het meest nodig hebben.

Praten met je huisarts: een essentiële stap
Voordat het griepseizoen begint, is het een goed idee om met je huisarts te praten. Dit gesprek kan je helpen beslissen of vaccinatie geschikt voor je is, rekening houdend met je medische geschiedenis en specifieke behoeften. Je huisarts kan je ook adviseren over maatregelen die je kunt nemen om je immuunsysteem te versterken en je risico te verkleinen.

Conclusie
Het griepseizoen in België vraagt om een proactieve voorbereiding. Door een gezonde levensstijl aan te nemen en een griepvaccinatie te overwegen, kun je je immuniteit verhogen en de mensen om je heen helpen beschermen. Het terugdringen van ziekenhuisopnames is een collectieve inspanning en een open communicatie met je huisarts zal je leiden naar de meest geschikte keuzes voor jouw gezondheid. Samen kunnen we het griepseizoen beter beheersbaar en gezonder maken voor iedereen.

HealthOne werkt met huisartsen doorheen heel België met het ontwikkelen van adequate tools om de dagdagelijkse praktijkvoering te vergemakkelijken. Door de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde vaccins met een hogere dosis streiden we samen tegen minder ziekenhuisopnames door middel van een nieuwe serie alerts in onze softwares.

Belangrijke punten om te onthouden:
. Griep is een virale infectie van de luchtwegen met symptomen zoals koorts en hoesten.
. Het aannemen van een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging, verhoogt de immuniteit.
. Griepvaccinatie is effectief om risico’s te verminderen en gemeenschappen in België te beschermen.
. Het terugdringen van ziekenhuisopnames is cruciaal om de druk op ziekenhuizen en medische middelen te verlichten.
. Een gesprek met je huisarts vóór het griepseizoen zal je helpen weloverwogen beslissingen te nemen.
. HealthOne ontwikkeld nieuwe tools voor huisartsen om patiënten te alerteren en te wijzen op hun mogelijkheden.

Bronnen :
. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
https://www.health.belgium.be/nl/advies-9767-vaccinatie-seizoensgebonden-griep-winterseizoen-2023-2024
. Sciensano & Griep. https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/influenza