Hooikoorts in het voorjaar en in de zomer is al vervelend genoeg. Maar wist u dat (seizoensgebonden) allergieën ook voedselallergieën kunnen veroorzaken bij het eten van bepaalde producten? Doordat allergenen in bijvoorbeeld pollen verwant zijn aan de allergenen in bepaalde voedingsproducten, kan een zogeheten kruisreactie optreden. Graspollen en allergische reacties op aardappelen, tomaten of pinda’s zijn een bekende combinatie. Of berkenpollen en wortels, noten of bepaalde fruitsoorten. Hoe kunt u hier deze zomer het beste mee omgaan, thuis of op uw vakantieadres?

Gezellig eten en drinken, dat hoort voor veel mensen bij een ontspannen vakantie. Symptomen van een voedselallergie- of -intolerantie zijn dan wel het laatste waar u op zit te wachten. En hoewel kruisallergieën vaak betrekking hebben op groenten en fruit, is de lijst van specifieke en soms verrassende combinaties lang en worden nog elke dag nieuwe medisch-allergologische ontdekkingen gedaan – ook voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt, honden, katten, koemelk of zelfs latex. Zo zijn katten en varkensvlees, of latex en bananen, avocado’s en kastanjes andere bekende combinaties.

Voorkom ongemak op uw vakantiebestemming

Bent u al bekend met uw persoonlijke kruisreacties? Lees dan zeker goed de etiketten op verpakkingen, want fabrikanten zijn verplicht om allergenen duidelijk te vermelden. Deze verplichting bestaat trouwens ook voor bijvoorbeeld restaurants, slagerijen, bakkerijen, zorginstellingen en cateringbedrijven. Twijfelt u? Dan kunnen apps als ‘Kies Ik Gezond?’ uitkomst bieden. Bij allergische klachten die nieuw voor u zijn, brengt u het beste eens een bezoek aan de huisarts of een diëtist. Het liefst voordat u op vakantie gaat, zo voorkomt u dat u in het buitenland voor onaangename verrassingen komt te staan.

Over verrassingen op vakantie gesproken, enkele tips voor op reis kunnen veel ongemak voorkomen. Zo is het raadzaam om voor vertrek ook uit te zoeken of bepaalde producten in het land van bestemming al dan niet verkrijgbaar zijn, en ook uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij en/of verblijfsaccommodatie op de hoogte te brengen. Daarnaast kunt u eventuele medicijnen verdelen over de bagage van uw en uw reisgenoot, voor het geval er items buiten uw schuld om zoek raken. Gaat het onverhoopt toch mis? Dan is het nuttig om een volledig ingevuld medisch paspoort bij u te hebben, en om uw situatie kort en bondig te kunnen uitleggen in de lokale taal.

Meer informatie is te vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu:

Wat is een voedingsallergie of intolerantie? | FOD Volksgezondheid (belgium.be)

Applicatie: Kies Ik Gezond

Download in Play Store
Download in App Store