Zon, zee en strand. Het zijn de drie woorden waar veel mensen aan denken als ze op vakantie gaan. En dat we ons in het mulle zand moeten insmeren om verbranding te voorkomen, dat is inmiddels wel bekend. Maar toch doen ook vakantiegangers die niet gaan zonnebaden er goed aan om zichzelf te beschermen. Bescherming tegen schadelijke uv-straling en preventie tegen de meest voorkomende kanker in België gaan immers hand in hand.
Waarop moet u zoal letten, en welke mythes doen nog steeds hardnekkig de ronde?
Fabels over zonnebrandcrème zijn er genoeg. Zo zou een goedkope crème minder goed zijn dan crème van een duur merk, zou je door crème met een hoge beschermingsfactor niet bruin worden en zou zonnebrandcrème zelf kankerverwekkend zijn. Allemaal niet waar! Andere feiten: ook wie zich voor 11 uur en na 15 uur in de volle zon begeeft, doet er goed aan zich minstens elke twee uur royaal in te smeren met een crème die een minimale beschermingsfactor van 30 SPF heeft (of vaker bij transpiratie of na het zwemmen). Daarnaast is zonnebrandcrème niet jaren houdbaar, vooral niet wanneer de verpakking wordt blootgesteld aan hoge temperaturen.
Natuurlijk hoeft u de zon niet volledig uit de weg te gaan. Want de zon staat ook garant voor plezier, een goed humeur en ontspanning! Bovendien is het een bron van vitamine D, hoewel dat bijvoorbeeld ook geldt voor vette vis en zuivelproducten. Voor verreweg de meeste mensen is het qua vitamine D-behoefte echter voldoende om voor 10 uur ’s ochtends een kwartiertje per dag onbeschermd in de zon te zijn.
Wie zich gedurende langere periodes in de zon begeeft doet er naast smeren ook goed aan om beschermende kleding aan te trekken en een hoed of zonnebril op te zetten. De schaduw opzoeken of zon mijden is natuurlijk ook een optie, maar ook onder een parasol, in de auto of op het water kunnen uv-stralen uw huid door weerkaatsing en verstrooiing nog steeds bereiken. Bent u toch verbrand? Dan is het beter om een paar dagen uit de zon te blijven.
Vergeet de kinderen niet
De huid van kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen en moet dus goed worden beschermd. Sterker nog, vaak verbranden op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Baby’s tot 1 jaar kunnen het best helemaal niet worden blootgesteld aan de zon. Vanaf 1 jaar is het belangrijk om te investeren in zonnehoedjes, parasols en dicht geweven stoffen die de huid goed bedekken. En natuurlijk zonnebrandcrème, die het liefst al een halfuur voor het naar buiten gaan wordt aangebracht. Er bestaan trouwens ook speciale uv-werende kledingstukken en parasols. Nuttig in Spanje, Australië of andere zonnige landen, waar de zonkracht veel sterker is dan in Noordwest-Europa.
De ouders kunnen het goede voorbeeld geven, want jong geleerd is oud gedaan. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat de opmars van huidkanker van de afgelopen twee decennia een halt kan worden toegeroepen.
Lees verder op de website van de Stichting tegen Kanker. Deze tips leren je hoe je verstandig van de zon kunt genieten.