Tounée Minérale
Tournée Minérale roept alle Belgen op om in februrai een maand lang geen alcohol te drinken. Het uit het Verenigd Koninkrijk overgewaaide Dry January is inmiddels ook een ingeburgerd begrip. Dus we tellen af naar Tournée Minérale ! Motiveer jezelf, je collega’s en je patiënten om een maand geen alcohol te drinken.
Bedoeld voor iedereen die de uitdaging wil aangaan. Het nieuwe jaar met een helder hoofd en vier weken lang zonder wijn, bier of mojito leven. Voor de één een simpele reset na de vaak overdadige feestdagen. Voor de ander een serieuze opstap naar een gezondere relatie met alcohol, ook de rest van het jaar. Wat zijn ook alweer de voordelen van een (tijdelijk) leven zonder alcohol, en hoe is het goed vol te houden?         

Tournée Minérale is de perfecte gelegenheid om te beoordelen hoe je op lichamelijk, psychologisch en sociaal niveau in je vel zit. Het al dan niet tijdelijk stoppen met het drinken van alcohol heeft namelijk een positieve impact op al deze gebieden. En dat is belangrijk, vooral als je je zorgen maakt over je relatie met alcohol en je lusteloos voelt door overmatig drinken.

Op lichamelijk vlak is de lijst van voordelen voor gezondheid en immuunsysteem haast eindeloos. Van een lager risico op aandoeningen als kanker, een hoge bloeddruk en hartfalen. Tot een verbeterde leverfunctie, een lager cholesterolgehalte, minder maagirritaties, gewichtsverlies, een verbeterd seksleven, een verhoogde vruchtbaarheid en een betere huid.

Gewichtsverlies

Het gewichtsverlies is niet alleen te wijten aan een verbeterd eetpatroon, maar ook aan een afname van de totale calorie-inname. Een standaard alcoholisch drankje zit namelijk vol met zogeheten ‘lege calorieën’, gemiddeld zo’n 150 tot 200 per glas. Omdat ze geen micronutriënten bevatten, zorgen deze lege calorieën niet voor een verzadigder gevoel. Tot overmaat van ramp zorgt alcohol ervoor dat het lichaam denkt dat het hongeriger is dan het in werkelijkheid is – hongerhormonen worden naar boven gereguleerd, de verzadigingssignalering wordt neerwaarts gereguleerd.

Tijdens Tournée Minérale zijn evenwichtige maaltijden dan ook het devies. Oftewel: combinatie van vezelrijke koolhydraten en eiwitten. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel gedurende de hele dag optimaal gereguleerd. En dat is van cruciaal belang, omdat je eerder naar een alcoholische versnapering snakt als de bloedsuikerspiegel laag is.

Beter in je vel, ook geestelijk en sociaal

Alleen al de lichamelijke voordelen zullen maken dat je beter in je vel zit, en zorgen voor een beter geheugen, een betere cognitie, een fitter gevoel, meer energie, een betere slaap, een grotere concentratie, een beter beoordelingsvermogen. Ten slotte kan een verbeterde stemming ook doorwerken in de sociale contacten, los van geldbesparing en de tijd die wordt vrijgemaakt door verjaagde katers. Het gevoel van succes om geen alcohol nodig te hebben kan zelfs aanstekelijk werken op je vrienden-, familie- en kennissenkring!

Al deze voordelen voor ogen houden is niet de enige manier om Tournée Minérale vol te houden. Ook het verminderen van alcoholgerelateerde omgevingstriggers en niet-alcoholgerelateerde strategieën – zoals een warme douche, een frisse neus of vrolijke muziek – kan het leven er een stuk makkelijker op maken. Ook het steeds bredere 0.0- en mocktail-aanbod kan zorgen voor een duwtje in de rug.

Meer informatie over Tournée Minérale – een maand zonder alcohol op tourneeminerale.be