Mentale gezondheid in de winter is ook belangrijk ! Voor veel mensen staan de decembermaand en het begin van het nieuwe jaar zoals altijd in het teken van vrije dagen, gezelligheid, cadeautjes, familie- en vriendenbezoek, lekker eten en drinken en feestjes. Tegelijkertijd werd het oude jaar gekenmerkt door oorlog in de graanschuur van Europa, een energiecrisis en een hoge inflatie. Voor niemand goed nieuws, maar zeker niet voor mensen die gevoelig zijn voor somberheid, eenzaamheid en depressie tijdens de feestdagen.

Het is belangrijk om onze mentale gezondheid in de winter te beschermen. Want in de winter kunnen deze gevoelens worden versterkt. Niet alleen door ‘macro-factoren’ als oorlog, energie en inflatie. Maar ook door zaken als familieconflicten, verplichtingen, relatieproblemen, geldzorgen of ontevredenheid over het jaar dat achter je ligt. Ook de vergelijking met mensen die deze problemen (zogenaamd) niet hebben kan een negatieve prikkel zijn.

Het hele jaar door kunnen somberheid en depressie uiteenlopende oorzaken hebben. Een gebrek aan dag- en zonlicht in de wintermaanden kan bij sommige mensen leiden tot een klassieke winterdepressie (Seasonal Affective Disorder). Maar ook stress, onverwerkte trauma’s, erfelijke en omgevingsfactoren en bepaalde gedrags- en denkpatronen kunnen leiden tot klachten als somberheid, minderwaardigheidsgevoelens, vermoeidheid, slaapproblemen, een verminderd concentratievermogen, lusteloosheid, gedachten aan de dood en een gevoel van leegte.

Blijf er niet mee zitten…

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Rust, slaap, matigheid met alcohol, lichaamsbeweging, buitenlucht, een gestructureerde dagindeling en gezond eten kunnen al zorgen voor verlichting.

En probeer niet te snel beter te worden

Een depressie heb je nu eenmaal niet zo één twee drie opgelost. Als je bijvoorbeeld overbelast bent of je hebt een burn-out, dan is dat ook niet na één nachtje goed slapen voorbij. Hetzelfde geldt voor een dip of een depressie. Je zult echt een stapje terug moeten doen en uit moeten zoeken wat voor jou helpt om er weer bovenop te komen.

Voor mensen die last hebben van eenzaamheid kunnen videobellen of online activiteiten een oplossing zijn. Hoe kun je dingen positiever benaderen? Het kan helpen om dingen die je wel hebt bereikt of die wel zijn gelukt te benadrukken. Of nee te zeggen tegen sociale verplichtingen tijdens de feestdagen. Zeg alleen ja tegen dingen die energie geven en sta niet teveel stil bij waarom je je zo rot voelt.

Ten slotte is het belangrijk om er niet met gevoelens van somberheid, eenzaamheid en depressie te blijven zitten. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bespreek de positieve en negatieve aspecten van je leven. En brainstorm over hoe je die positieve aspecten kunt uitbreiden. In zo’n situatie is het handig om te luisteren naar anderen, want die zien de positieve punten die je zelf niet meer ziet.

Meer informatie over hulp bij depressie is te vinden op https://www.vlaanderen.be/hulp-zoeken-bij-psychische-problemen en https://covid.aviq.be/fr/trouver-du-soutien/lignes-d-ecoute-telephonique-pour-tous