Bij wintersport denk je in eerste instantie aan gezonde pret in de sneeuw, maar al snel ook aan gebroken benen en gipsvluchten voor onfortuinlijke sporters die hun vakantie voortijdig moeten beëindigen. Om ongelukken te voorkomen zijn er heel wat (voorzorgs)maatregelen die wintersporters kunnen nemen om de kans op calamiteiten zo klein mogelijk te maken. En heb je nog nooit op de lange latten gestaan? Dan is ter plekke of voorafgaand lessen nemen alvast een belangrijke tip, maar er zijn er nog veel meer!
Ben je van plan om de sneeuw op te zoeken in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland of andere winterse oorden binnen of buiten Europa? Net zoals bij sportieve zomervakantie is een goede voorbereiding het halve werk. Met een goede verzekering bijvoorbeeld, want de kosten voor medische behandelingen en repatriëring vanuit het buitenland kunnen al snel erg hoog oplopen. Maar ook met een goede basisconditie is veel leed te voorkomen, want sportieve activiteit in de sneeuw is een serieuze belasting voor spieren, pezen en gewrichten – in het bijzonder voor skiërs die thuis of op het werk veel zitten en weinig bewegen.
Kom goed beslagen ten ijs …
Eenmaal op de piste aangekomen is het uiteraard zaak om het hotel- of chalet-bed heelhuids te bereiken. Een adequate uitrusting is uiteraard een must, maar een goede skibril is in het bijzonder van belang, want op een skipiste kan de zon erg fel zijn. De UV-straling weerkaatst in de sneeuw, hetgeen niet alleen slecht is voor de ogen, maar ook het zicht kan belemmeren. Dat is eveneens de reden dat zonnebrandcrème geen overbodige luxe is. Daarnaast is het nuttig om kleding te voorzien die in laagjes kan worden gedragen, dus liever thermokleding dan een dikke schapenwollen trui. Ook een wind- en waterafstotend wintersportjack en handschoenen zijn zeker aan te bevelen.
Komt je tijdens de après-ski in de verleiding om te veel vet, suiker, koffie en/of alcohol te nuttigen? Goede koolhydraten en eiwitrijk voedsel zijn toch echt een beter alternatief, net zoals bananen of notenrepen dat als tussendoortje zijn. En … voldoende water, want juist de droge kou zorgt ervoor dat het lichaam een grotere vochtbehoefte heeft. Vochttekort kan vermoeidheid in de hand werken, sportprestaties verminderen en daardoor de kans op ongelukken vergroten.
… en onderschat onderliggende gezondheidsproblemen niet
Gekoppeld aan de al genoemde basisconditie zijn onderliggende gezondheidsproblemen zeker ook een belangrijk thema, bijvoorbeeld in geval van astma of diabetes. Als u patiënt bent, neem dan zeker contact op met de huisarts voordat u op skivakantie vertrekt.