Zoals bekend zijn de risico’s van diabetes type 2 zonder behandeling groot: van beroertes en hart- en vaatziekten tot nierschade, retinopathie en arm- of beenamputaties. Cardiovasculaire risico’s zijn zelfs de nummer 1 doodsoorzaak onder volwassenen met diabetes type 2. Een tijdige diagnose kan dan ook een aanzienlijk aantal gezonde levensjaren opleveren. Daarnaast kost de ziekte de Belgische samenleving zo’n zes miljard euro per jaar.

Het is goed nieuws dat onlangs klinisch is bewezen dat medicatie kan leiden tot een verlaging van de bloedsuikerspiegel bij kinderen en adolescenten met diabetes type 2. Toch zijn preventie en bewustwording misschien wel het meest efficiënte medicijn tegen deze sluimerende, chronische en progressieve ziekte. Niet alleen voor de 400.000 Belgen die nog niet weten dat ze het hebben, maar ook voor de meer dan 700.000 patiënten die wel op de hoogte zijn en onder behandeling staan. In totaal gaat het om 1 op de 10 volwassen Belgen. Ter vergelijking: 10 jaar geleden was dat nog 1 op de 12.

Preventie en bewustwording

Door meer preventie en een grotere bewustwording kan al veel worden bereikt, want de aandoening is vaak mede het gevolg van een ongezonde leefstijl en dus voor een deel te vermijden. Dit is des te belangrijker wanneer we verwachten dat het aantal patiënten in de toekomst alleen nog maar zal stijgen, en we weten dat meer dan 90% van alle mensen met diabetes leiden aan type 2. In het bijzonder 45-plussers met obesitas lopen risico, maar ze zijn zeker niet de enige, want ook de jongere generaties kunnen ermee te maken krijgen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft namelijk meer dan 59% van de volwassen Belgen overgewicht, en maar liefst een op de vier kinderen.

Preventie is dus eigenlijk betrekkelijk eenvoudig: meer lichaamsbeweging, gezondere voeding en stoppen met roken. Daarnaast is het belangrijk om ook de omgeving – zoals gezinsleden, de vriendenkring en collega’s – én de huisarts van mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 te bereiken. Ook deze doelgroepen van sensibiliseringscampagnes kunnen immers bijdragen tot het teweegbrengen van een bevolkingsbrede gedragsverandering. Want alleen op die manier kunnen we voorkomen dat ‘ouderdomsdiabetes’ in alle leeftijdsgroepen pandemische vormen aan gaat nemen.

Wilt u weten wat uw risico op diabetes type 2 is?

Vul dan het online gezondheidskompas in op  www.gezondheidskompas.be. Meer informatie is eveneens te vinden op www.diabetes.be en www.diabete.be.