36 jaar geleden begonnen we met een visie. HealthOne werd ontwikkeld in samenwerking met deskundigen uit de gezondheidszorg en is vandaag één van de referenties op het gebied van Praktijk Management Software voor huisartsen, specialisten, praktijkmanagers en secretaresses.

Parellel werken we aan de ontwikkeling van een tweede toepassing : HealthOne NOVA.

De vertrouwde software in een nieuw jasje. Laten we daar in dit artikel verder op ingaan.

De software wereld zit vol met vakjargon. De termen ‘frontend‘ en ‘backend‘ verwijzen naar de fundamentele onderdelen van de programmering van (web)applicaties. Het woord “front end” spreekt al tot de verbeelding, maar betreft alles wat de gebruiker ziet; de voorkant van de toepassing. De “back end”, de achterkant dus, zorgt ervoor dat de “front end” werkt. Een back end developer werkt in programmeertalen, ook wel code genoemd. Door middel van deze code zorgen ze ervoor dat alle processen die de gebruiker niet ziet optimaal verlopen.

De eHealth standaarden

In België gebruiken we sinds 2002 de codetaal KMEHR om eHealth-gegevens tussen diensten over te dragen. Maar er is een nieuwe standaard in opkomst, FHIR.
‘Fast Healthcare Interoperability Resources’ afgekort ‘FHIR’ is een standaardkader gecreëerd door HL7. HL7 is een non-profitorganisatie van deskundigen die samenwerken om kaders en normen te creëren voor de uitwisseling van elektronische gezondheidsinformatie.

Deze nieuwe standaard wordt wereldwijd gebruikt in tegenstelling tot KMEHR. Daarmee wordt verwacht dat in de (nabije) toekomst sommige diensten in België de codetaal FHIR zullen gaan gebruiken.

Philippe Quertemont, Development Directeur, is alvast erg enthousiast !

FHIR is de basistaal van HealthOne NOVA. Dat betekent dat alle medische gegevens in dit formaat worden opgeslagen. Dit zorgt voor een robuustere uitwisseling met toekomstige eHealth-diensten. HealthOne NOVA en eHealth zullen dezelfde taal spreken! Daarmee zijn we klaar voor de toekomst.
Wist u dat HealthOne NOVA de eerste applicatie binnen de Cegedim Groep is die gebruik maakt van deze codetaal? En ook de eerste in België! Kennis vergaren, ontwikkelen, testen en documenteren… Het bouwen van een toonaangevende software begint bij een goede fundering!
Ondertussen worden alle gegevens omgezet van FHIR naar KMEHR (Recip-e, eHealthBox, Sumehr) en van KMEHR naar FHIR (Import, Hub).

Over Philippe

Philippe ontwikkelt HealthOne al bijna 25 jaar. Hij vindt het belangrijk te luisteren naar de gebruikers en de behoefte te vertalen naar gebruiksvriendelijke oplossingen.
Om te ontspannen, speelt hij graag tennis en drinkt hij graag iets met vrienden.