Vanaf 1 juli 2022 zijn alle ondernemingen verplicht om een mogelijkheid tot elektronisch betalen aan te bieden, zonder extra vergoeding of transactiekosten. Omdat artsen als ondernemers worden beschouwd vallen ook zij onder deze verplichting. Het zal dus voor alle patiënten mogelijk moeten zijn om elektronisch te betalen. Dit betekent echter niet dat u nu opeens een betaalterminal moet aanschaffen, of dat patiënten op het vlak van betalingen volledige keuzevrijheid hebben. We geven u graag een korte uitleg over wat er nu eigenlijk gaat veranderen.      

Artsen zullen verplicht zijn om vanaf 1 juli ten minste één elektronisch betaalmiddel aan te bieden – ook wanneer ze de zorg buiten hun praktijk of vaste plaats van zorgverlening verstrekken, zoals in geval van een huisbezoek. Er komt geen verbod op cash: contante betalingen zullen ook in de toekomst nog steeds zijn toegestaan. De patiënt hoeft enkel te kunnen kiezen tussen cash en één elektronische betaalvorm. Het aanbieden van bijvoorbeeld Payconic (de betaaloplossing van Bancontact), een Banking app, Apple Pay, Google Pay of een bankoverschrijving kan perfect volstaan. U zit dus niet vast aan verplichte aankoop- of huurkosten van een betaalterminal.

Elektronisch betalingen weigeren onder een bepaald bedrag zal niet meer mogelijk zijn, maar als u meerdere elektronische betaalmiddelen aanbiedt mag u zelf bepalen via welk middel het niet is toegestaan om onder een bepaald bedrag te betalen. Ook is het zo dat cryptomunten, geschenkbonnen en betaalcheques als maaltijd- en ecocheques niet als alternatief elektronisch betaalmiddel worden gezien (zelfs niet wanneer ze met een kaart worden verricht).

De nieuwe bepalingen in het Wetboek van economisch recht (WER) werden op 25 maart 2022 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en hebben fraudebestrijding en veiligheid als voornaamste doel. Daarnaast zijn elektronische betalingen voor zowel arts als patiënt handig en eenvoudig, en kunnen ze u tijd en geld besparen. Transacties worden bijvoorbeeld automatisch getraceerd, met vereenvoudigd financieel en administratief beheer als positief gevolg. Ook de (verborgen) kosten voor het beheren van cash verdwijnen. Ten slotte is het gebruik van elektronische betaalmiddelen meer en meer verankerd in de samenleving, en zult u er veel van uw patiënten een dienst mee bewijzen!