Geneesmiddelen in de apotheek ophalen zonder papieren bewijs is alweer enige tijd mogelijk. Onlangs is er nog een tweede oplossing bijgekomen. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) heeft namelijk de ‘Mijn geneesmiddelen’-app gelanceerd. Daarmee kunnen geneesmiddelen ook papierloos worden opgehaald in de apotheek, maar dan via de smartphone.           

De nieuwe app geeft zowel patiënten als mensen met een zorgmandaat de mogelijkheid om een lijstje met benodigdheden te maken voordat ze naar een apotheek naar keuze gaan. Ook kunnen ze op eenvoudige wijze geneesmiddelen reserveren. De apotheker hoeft vervolgens alleen maar de barcode op het scherm van de smartphone te scannen en het geneesmiddel te verstrekken. Gebruikers kunnen bovendien zelf bepalen wie welke voorschriften kan zien. Via de app kunnen ze namelijk aangeven welke voorschriften zichtbaar zijn voor de apotheker en welke niet. De voorschriften die onzichtbaar blijven kunnen echter wel gewoon afgehaald worden in een andere aptoheek naar keuze.

Door de ‘Mijn geneesmiddelen’-app hebben patiënten overal en altijd een overzicht van al hun voorschriften en bijsluiters bij de hand. Ze kunnen deze bekijken, bewaren en downloaden in PDF-formaat. De app is bijvoorbeeld handig voor mensen die niet alleen veel voorschriften hebben, maar deze ook niet tegelijk willen afhalen. Daarnaast hebben patiënten per geneesmiddel toegang tot gegevens als geldigheidsduur, begindatum van de behandeling en dosering.

Inloggen kan snel en eenvoudig via de beveiligde toegang van itsme®. De app is zowel via de App Store als via Google Play te downloaden voor iOS en Android. Mensen die geen toegang hebben tot de app, kunnen de informatie over hun geneesmiddelen ook via de computer raadplegen op de website mijngezondheid.be. En uiteraard zal het altijd mogelijk blijven om geneesmiddelen af te halen via eID, op papier of via een bewijs van voorschrift met barcode.