Het nationaal aerobiologisch meetnet van pollen en schimmelsporen AirAllergy van gezondheidsinstituut Sciensano waarschuwt mensen die gevoelig zijn voor graspollen. Pas na juli zullen de concentraties graspollen in de lucht weer dalen. Slecht nieuws voor de ten minste een op de zes Belgen bij wie graspollen elk jaar weer leiden tot allergische symptomen.               

Van mei tot en met juli staan meer dan honderd soorten gras opeenvolgend in bloei. Een lastige periode voor hooikoortspatiënten, want hoewel het stuifmeelgehalte van grassen slechts zeer geleidelijk toeneemt, is de kritische drempelwaarde van 50 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht voor veel mensen het moment bij uitstek om anti-allergiemedicijnen in te nemen. Geen overbodige luxe, want de bekende allergische reacties zijn vervelend.

Voorzorgsmaatregelen voor patiënten

In de stad, op het platteland, in de tuin … overal zijn grassen. Toch kunnen patiënten voorzorgsmaatregelen nemen, die in meer en mindere mate bijdragen aan een kleiner risico op een directe blootstelling aan stuifmeel. De kust is bijvoorbeeld een goede verblijfplaats, aangezien het AirAllergy-netwerk de hoogste pollen-concentraties meet in Marche-en-Famenne en de laagste in De Haan. En hoewel het geen wondermiddel is, kan ook de tuin maaien en onderhouden bijdragen aan minder directe blootstelling. Ook andere voorzorgsmaatregelen die u patiënten aanraadt kunnen inderdaad verlichting bieden, zoals het regelmatig wassen van lichaam, kleding en beddengoed, voorzichtig zijn met het gebruik van andere allergene stoffen en het dragen van een FFP2- of N95-masker.

Voor actueel pollen-nieuws kunnen u en uw patiënten terecht op onderstaande websites. Naast een website heeft AirAllergy trouwens ook een mobiele app voor iOS en Android en het Twitteraccount @AirAllergy.

airallergy.be
hooikoortsradar.be
pollennieuws.be