HealthOne lanceert een ondersteunings- en preventiemodule voor huisartsen. Het bestaat uit een waarschuwing die automatisch en rechtstreeks naar de arts wordt gestuurd zodra een patiënt, die het risico loopt een ernstige vorm van COVID-19 te ontwikkelen, een positieve PCR-test heeft. 

Met het oog op een mogelijke verdere toename van het aantal COVID-19-infecties en de komst van nieuwe varianten, is het belangrijk om in een vroeg stadium op te treden en nieuwe instrumenten in te voeren om de werklast van artsen te verlichten. Deze steun is al goed ontvangen door de artsen die hem hebben getest, het platform eHealth en Sciensano.

HealthOne levert een unieke, innovatieve, eenvoudige, proactieve en nuttige oplossing. Zo zullen de huisartsen de komende weken, maanden en jaren beter uitgerust zijn om kwaliteitsvolle zorg te blijven verlenen. Met de dreiging van nieuwe golven later in het jaar en de komst van een nieuwe variant, krijgen de huisartsen te maken met een nieuwe toevloed van werk. Bij een in januari door HealthOne gehouden enquête was 67,27% van de ondervraagde artsen van mening dat de komst van OMICRON tot een nieuwe werkbelasting en een toename van het aantal visites had geleid. Dit heeft gevolgen gehad voor hun geestelijke gezondheid, hun privé-leven en ook voor hun kijk op hun beroep.

Het is belangrijk dat we lessen trekken uit de gezondheidscrisis en beginnen met de invoering van preventie-instrumenten om COVID-19 op een meer gestructureerde manier aan te pakken. Preventie en verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening vormen de kern van deze nieuwe module. Concreet wordt met dit project beoogd patiënten te volgen die het risico lopen complicaties te ontwikkelen die verband houden met Covid-19, volgens de criteria van het Ministerie van Volksgezondheid. De software zal de testresultaten controleren. Bij een positief resultaat ontvangt de arts een waarschuwing met alle informatie over de patiënt, de toegediende behandelingen of de behandelingen die aan de gang zijn. Hij zal ook de officiële KCE vroeg ambulante behandeling tags ontvangen, die dan voor hem beschikbaar zullen zijn.

Indien een van zijn risicopatiënten positief test, zal de arts het initiatief kunnen nemen en contact kunnen opnemen met de betrokkene. Nu er nieuwe geneesmiddelen tegen Covid op de markt komen, is het meer dan noodzakelijk om reactief te zijn en op te treden zodra de PCR-testresultaten worden geregistreerd. En dankzij dit nieuwe systeem zal de arts de meest geschikte behandeling voor zijn patiënt kunnen kiezen met alle informatie waarover hij beschikt.

“Deze tool is een geweldige kans om een bijdrage te leveren en artsen te ontlasten van hun dagelijkse taken”, legt Johan Spincemaille, algemeen directeur van HealthOne, uit. “Met deze eerste oplossing bevinden we ons in een win-winsituatie; door in een vroeg stadium in te grijpen kan de arts niet alleen de patiënt in de gaten houden en helpen, maar ook de familie geruststellen en de ziekenhuizen ontlasten door ziekenhuisopnames te voorkomen. Dit zal de maatschappelijke gevolgen van COVID-19 aanzienlijk beperken, zoals we de afgelopen twee jaar hebben ervaren. Bovendien zal de huisarts zijn tijd, raadplegingen en oproepen beter kunnen beheren. Zoals we in onze vorige enquête hebben gezien, zijn artsen overbelast, en daarom heeft een op de twee besloten geen nieuwe patiënten meer aan te nemen.