Het Human Papillomavirus of HPV treft niet alleen meisjes! In België veroorzaakt het jaarlijks nog steeds meer dan 1000 HPV gerelateerde kankers en ziektes. Nochtans kan veel hiervan vermeden worden door terugbetaalde vaccins voor zowel jongens als meisjes.

Het humaan papillomavirus (HPV) is een familie van virussen die de huid en de slijmvliezen infecteren. In totaal bestaan er meer dan 200 HPV-types die zowel bij vrouwen als mannen kunnen voorkomen op de inwendige en uitwendige geslachtsdelen, de anusstreek, bepaalde delen van de huid en ook in de mond.

Ongeveer 12 van deze HPV-types zijn zogenaamde hoog-risico HPV-types en zijn verantwoordelijk voor voorlopers van kankers of zelfs voor kankers. Het gaat dan meestal om baarmoederhalskanker maar ook om andere vormen van kanker bij vrouwen en mannen.

In bijna 90% van de gevallen gaat een HPV-infectie onopgemerkt voorbij, maar bepaalde varianten van het HPV-virus kunnen zowel bij vrouwen als bij mannen tot ernstige en vervelende ziekten leiden. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV-virus. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Als het virus je cellen beschadigt, kan er na 10-15 jaar kanker ontstaan. Baarmoederhalskanker is de bekendste vorm.

Net als voor andere virussen (griep, hepatitis B enz.) is vaccinatie een doeltreffend preventiemiddel. De antilichamen, die door het vaccin worden opgewekt, zorgen ervoor dat indien een HPV-virus het lichaam binnendringt, het virus vernietigd wordt zodat de infectie zich niet kan ontwikkelen.

Om een optimale bescherming te bieden, mag de gevaccineerde persoon nog niet besmet zijn met het virus. Daarom is het belangrijk om zich op jonge leeftijd te laten vaccineren, nog vóór de 1e seksuele contacten.

. Voor meisjes en jongens van 12 tot en met 13 jaar is het HPV-vaccin gratis via het school vaccinatieprogramma van de Vlaamse overheid, maar niet via de apotheek. Het is dus de arts of school van uw kind die het vaccin moet bestellen. Twee vaccin dosissen die met een minimum interval van 5 maanden worden uitgevoerd, zijn op deze leeftijd vereist.

. Voor meisjes en jongens van 12 tot en met 18 jaar wordt het HPV-vaccin gedeeltelijk vergoed (12,10€ / injectie) en op voorschrift kunt u het vaccin bij de apotheek krijgen. De arts van uw keuze kan dan de vaccinatie uitvoeren. Twee vaccin dosissen zijn nodig tot 15 jaar. Vanaf de leeftijd van 15 jaar zijn drie dosissen vereist voor een volledige vaccinatie.

Via een nieuwe functionaliteit in HealthOne kunnen artsen de patiënten die nog niet beschermd zijn proactief bereiken.
Meer details over deze functie in onze FAQ.