Bij HealthOne zijn we er trots op om initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan betere gezondheidszorg voor moeders en kinderen. Als toonaangevend leverancier van software voor huisartsen en specialisten, vinden we het belangrijk om onze klanten te wijzen op het BELpREG initiatief. Dit onderzoek helpt bij het verzamelen van cruciale gegevens over het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap, waardoor we de veiligheid en gezondheid van zowel moeder als kind kunnen verbeteren.

Wat is BELpREG en waarom is het belangrijk?

Voor veel geneesmiddelen is er onvoldoende kennis over de veiligheid van het gebruik tijdens de zwangerschap. Het ‘citizen science’ initiatief of zwangerschapsregister BELpREG (KU Leuven) wil dit probleem aanpakken door gegevens te verzamelen van zwangere vrouwen in België. Dit gebeurt via online vragenlijsten die informatie verzamelen over het gebruik van geneesmiddelen voor, tijdens en na de zwangerschap, evenals over de gezondheid van moeder en kind. Deze gegevens zijn essentieel om toekomstige moeders beter te kunnen informeren en om de zorg voor hen te verbeteren.

Hoe werkt deelname aan BELpREG?

. Regelmatige vragenlijsten: Tijdens de zwangerschap ontvangen deelnemers elke 4 weken een korte vragenlijst. Na de bevalling zijn er nog twee vragenlijsten in de eerste 8 weken, gevolgd door vragenlijsten wanneer het kind 6 en 12 maanden oud is.
. Wie kan deelnemen? Alle zwangere vrouwen in België, ook die momenteel geen geneesmiddelen gebruiken, kunnen deelnemen. Deelname wordt aangemoedigd vanaf het begin van de zwangerschap, maar instappen kan op elk moment.
. Meertalig beschikbaar: Vanaf januari 2024 is BELpREG beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels, zodat nog meer vrouwen kunnen bijdragen aan dit belangrijke initiatief.

Waarom deelnemen aan BELpREG essentieel is voor de toekomst van zwangerschapszorg

De verzamelde gegevens door BELpREG zullen bijdragen aan een beter begrip van de veiligheid van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Dit inzicht is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen en voorlichtingscampagnes, die ervoor zorgen dat toekomstige moeders de beste zorg en adviezen krijgen. Door deel te nemen, dragen vrouwen niet alleen bij aan hun eigen gezondheid, maar ook aan die van toekomstige generaties.

Ondersteun BELpREG en help mee aan betere zorg voor zwangere vrouwen

. Vraag promotiemateriaal aan: Huisartsen en specialisten kunnen gratis BELpREG flyers en posters aanvragen via info@belpreg.be. Vermeld het leveradres en de gewenste taal (Nederlands, Frans of Engels).
. Motiveer je patiënten: Informeer je zwangere patiënten over de voordelen van deelname aan BELpREG en help mee aan de verbetering van zwangerschapszorg in België.

Bezoek de BELpREG website voor meer informatie en volg BELpREG op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven.