In de week van 1 september gaan vele duizenden jongeren terug naar school en de universiteit. Rugpijn is wel het laatste dat je dan kunt gebruiken. Ondanks de opkomst van het gebruik van laptops en tablets blijft de met boeken gevulde rugzak echter niet weg te denken uit het straatbeeld. Het aloude gevaar van een te zwaar beladen rugzak blijft dan op de loer liggen, met alle mogelijke gevolgen voor rug, nek en schouders van dien.                   

Rugpijn is verantwoordelijk voor 10% van de gevallen van arbeidsongeschiktheid. Maar liefst 8 op de 10 Belgen worden er in hun schoolgaande, werkende of gepensioneerde leven door getroffen. Het is ook de tweede meest voorkomende reden om een arts te raadplegen. De pijn kan behoorlijk belemmerend zijn. Aangezien de vaak te zware rugzak door meer dan zeventig procent van de scholieren gebruikt wordt, kunnen de klachten dus al beginnen op school of in het hoger onderwijs.

Meer dan 6 kilo aan boeken en andere educatieve benodigdheden is zeker geen uitzondering – op een niet-volwassen lichaamsgewicht, terwijl maximaal 10% van het lichaamsgewicht volgens ergotherapeuten een gezond uitgangspunt is (20% voor volwassenen). In landen als Duitsland en Oostenrijk is deze norm zelfs wettelijk vastgesteld. Het is in ieder geval verstandig om te kiezen voor een rugtas die niet te groot is, verschillende compartimenten heeft en waarvan de schouderbanden verstelbaar zijn. Beide schouderbanden gebruiken is ook een tip, want door de rugzak vaak over één schouder te gooien wordt het gewicht niet goed verdeeld over het lichaam.

_

Etienne Joany – Kinesitherapeut, osteopaat – Medisch Centrum Park Leopold

Rugklachten zijn veelzijdig en hebben verschillende oorzaken.
Scoliose, waarvan de oorzaak niet echt bekend is, moet worden opgespoord op school of tijdens een routine-medisch bezoek.
Lage rugpijn is een complex verschijnsel, dat kan worden toegeschreven aan een combinatie van kleine factoren die samen in de loop der tijd tot lage rugpijn leiden. Factoren zoals stress, sedentaire levensstijl en gebrek aan beweging, en erfelijkheid worden vermeld. Al deze factoren kunnen niet door de professional worden beïnvloed, maar een betere kennis van het probleem stelt de patiënt in staat voor zichzelf te zorgen.

_

Kortom, rugpijn is een van de ziektes van de 21e eeuw. Ook op latere leeftijd is voorkomen beter dan genezen. Bijvoorbeeld door de werkomgeving beter aan te passen tijdens thuiswerken, of door voldoende te bewegen en te sporten. Naast zware rugtassen is ook een zittende levensstijl immers een bekende boosdoener. Dit geldt trouwens ook voor artsen, die veel tijd zittend doorbrengen in hun praktijkruimte. Zowel arts als patiënt zijn dus gebaat bij dagelijkse routines die  rug, nek en schouders sterk, soepel en gezond houden!

Over Etienne

Etienne vindt het belangrijk om de sedentaire levensstijl te bestrijden en zich bewust te zijn van lichaamsbeweging en -inspanning.
Om te ontspannen, speelt hij graag badminton.